Toen ik een aantal jaar geleden net gescheiden was, moest ik opnieuw leren leven. Alleenstaande vader van Floris, met ineens een stuk minder inkomen en een hoop meer verantwoordelijkheden. De zomervakantie stond voor de deur en ik had geen idee hoe ik dat moest aanpakken.

Geen tweede salaris meer, geen gezamenlijke spaarrekening voor vakanties en – eerlijk is eerlijk – m’n hoofd stond er ook helemaal niet naar. Maar Floris keek er wél naar uit. Hij had het verdiend. Ik besloot daarom: het hoeft geen dure vakantie te zijn, als het maar een mooie wordt. Sindsdien is dat mijn motto gebleven.

Vakantiegevoel zit niet in een vliegticket

Natuurlijk, als je het je kunt veroorloven om met het hele gezin naar een zonnig eiland te vliegen, dan moet je dat vooral doen. Maar laten we eerlijk zijn: de meeste ouders (waaronder ikzelf) moeten het tegenwoordig doen met een inflatie-proof vakantiebudget. Vliegen wordt steeds duurder, een weekje bungalowpark loopt al snel in de papieren en zelfs een dagje pretpark kost je ongeveer hetzelfde als een volle tank benzine.

Gelukkig betekent dit niet dat je je kinderen zes weken lang moet opsluiten met een zak knikkers en een emmer water. Het draait om creativiteit, niet om euro’s.

Logeren bij opa en oma (of gekke oom Peter met dat grote grasveld)

Een van de beste uitvindingen van het ouderschap: logeerpartijtjes (bij een ander dan hè)! Niet alleen omdat jij dan even ademruimte hebt, maar ook omdat kinderen het fantastisch vinden om ergens anders te zijn. Zeker als er een trampoline of konijn in de tuin is. Kijk eens om je heen: wie in je familie of vriendenkring vindt het stiekem best gezellig om jouw kinderen een nachtje te logeren te hebben? Geef ze een lekkere fles wijn van de Lidl of een zelfgebakken cake en hoppa, klaar is kees.

Ruil van huis (nee, echt)

Een andere creatieve tip: huisruil. Misschien een tikkeltje spannend als je erg gehecht bent aan je espressomachine (of als je bang bent dat de speeltjes van je vrouw ontdekt worden) en die ene kamerplant die het net weer doet, maar het idee is simpel. Jij woont een weekje in het huis van iemand anders, en zij bij jou. Je kunt dit regelen via speciale online platforms of gewoon via-via. Het gevoel van even ergens anders zijn, zonder verblijfskosten? Win-win!

Pret voor nop: gratis uitjes zijn overal

Er zijn zóveel dingen te doen die je niets kosten. Bossen, stranden, stadsparken met fonteinen (waar je lekker doorheen kunt rennen in je korte broek), kinderboerderijen en openluchtvoorstellingen. Google op “gratis uitjes [jouw provincie]” en je hebt binnen een half uur een zomer vol avontuur gepland. Floris (11 jaar) herinnert zich nog steeds die ene dag dat we bij toeval een roofvogelshow in het park tegenkwamen en hij een uil mocht vasthouden op zijn arm. Gratis. Onvergetelijk. Genieten.

Museumkaart = zomerabonnement op avontuur

Een investering aan het begin van de vakantie (of begin van het jaar), maar eentje die absoluut loont: de Museumkaart. Voor een paar tientjes bezoek je honderden musea en kastelen. Van GeoFort tot Spoorwegmuseum en van Naturalis tot een oud vissersdorpje waar je zelf touw leert knopen of boogschieten. Het fijne is: het voelt als een groot uitje, maar je betaalt er niet steeds apart voor. En het grote pluspunt: kinderen steken er ook nog iets van op (net als jij).

Tip: geen zin in een dure lunch en drankjes voor inmiddels €7,50 per stuk? Ik bak meestal de avond van tevoren eieren en doe die op verse bolletjes met mayonaise. Deze bewaar ik afgedekt in de koelkast en smaken de volgende dag heerlijk als we ergens zijn!

Vakantiegevoel in huis halen

Niet iedereen heeft een (grote) tuin of de juiste kampeerspullen in huis. Geen zorgen, ook dan kun je dat vakantiegevoel oproepen. Bouw samen met je kinderen een fort van lakens in de woonkamer, zet een strandstoeltje neer, blaas een opblaasbadje op in de douche of op het balkon en organiseer een filmavond met zelfgemaakte bioscooptickets. Kies een thema (bijvoorbeeld Italië) en eet pizza op een picknickkleed. Kleine moeite, groot plezier.

Budgettip: spaar voor de vakantie (en met de kinderen erbij!)

Begin op tijd met sparen, al is het maar een euro per dag. Maak er een spel van: een spaarpot op het aanrecht waar iedereen iets in stopt. Geef je kinderen een taak om geld mee te sparen of te verdienen, zoals lege flessen wegbrengen of een mini-autowasstraat opzetten in de wijk. Het leert hen meteen iets over de waarde van geld én ze dragen bij aan hun eigen vakantieplezier.

Focus op verbinding, niet op vermaak

Kinderen denken later niet terug of het zwembad vijf glijbanen had of slechts één. Ze onthouden hoe vaak je met ze lachte, hoe laat ze naar bed mochten, dat jij ook in je onderbroek in de zee sprong, dat jullie samen een softijsje deelden en hand in hand over het strand rende. Maak herinneringen, geen schulden. Zet je telefoon vaker uit, speel een ouderwets potje kaarten of knutsel een knikkerbaan van wc-rolletjes. De momenten samen zijn belangrijk, niet de bestemming.

Slot

De zomer hoeft geen rib uit je lijf te zijn. Het is oké om het even klein te houden, juist daarin kun je de verbinding samen goed opzoeken. Geloof alsjeblieft dat jouw kinderen later niet zullen zeggen: “Mijn vader nam me mee naar Bali.” Ze zullen zeggen: “Mijn vader maakte van een gewone dag iets bijzonders!”

Of zoals Floris laatst zei: “Papa, weet je nog die keer dat we regenlaarzen aanhadden in de zon en kippen gingen vangen op de kinderboerderij? Dat was de leukste vakantie ooit.”

Deel.

De meest trotse vader van Nederland (Floris en Sevijn). Liefhebber van boeken, carpaccio, sushi en een ontspannen rugmassage. Speelt schaak en poker met vrienden, bord- en gezelschapsspellen met het gezin. Bezig met het schrijven van een eigen boek.

Plaats een reactie