Het was een regenachtige dinsdagmiddag toen ik voor de zoveelste keer die maand mijn bankieren-app van ING opende. Ik keek naar het saldo en voelde die bekende knoop in mijn maag. Het was nog niet het einde van de maand, maar toch stond ik rood. Nee, we hadden geen gekke uitgaven gedaan. Het was gewoon het leven. Boodschappen, kinderopvang, verzekeringen, een paar sportabonnementen, schoolspullen, verjaardagen en natuurlijk de energierekening die wéér omhoog was gegaan. Herkenbaar?

Als je een gezin runt, voelt het soms alsof je in een emmer met een gat erin water aan het dragen bent. Hoeveel je er ook bijgooit, het stroomt er net zo hard weer uit. Maar ik ontdekte iets belangrijks: het hoeft niet altijd zo te blijven. Kleine aanpassingen maken een groot verschil. In dit artikel neem ik je mee in de stappen die ik heb gezet om onze vaste lasten omlaag te krijgen, zonder dat het voelt alsof we er iets voor moeten inleveren.

Breng eerst je uitgaven in kaart

Voordat je kunt besparen, moet je weten waar je geld naartoe gaat. Echt weten. Dus niet denken: “Volgens mij geven we zo ongeveer-precies-een-beetje 600 euro uit aan boodschappen,” maar het zwart-op-wit neerzetten. Ik maakte een Excel-bestand en zette daar alles in: van vaste lasten tot Netflix en van schoolgeld tot die maandelijkse donatie aan een goed doel waar we in geen tijden meer aan hebben gedacht.

Ik kwam tot een pijnlijke ontdekking: sommige automatische incasso’s liepen al jaren, zonder dat we ze nog echt gebruikten. Die tijdschrift-abonnementen? Niemand die ze las. Dat dure aanvullende pakket bij de zorgverzekering? Overbodig. Alleen al daarmee bespaarden we direct 80 euro per maand.

Boodschappen: plan vooruit en koop slim

Met twee zoons in huis – Floris (11) en Sevijn (2) – is het geen verrassing dat er hier flink gegeten wordt. Maar wat me verbaasde, is hoeveel geld je kunt besparen door gewoon even te plannen. Ik begon met het maken van een weekmenu. Klinkt burgerlijk, is het ook, maar het werkt!

Op zondag bepaal ik (samen met mijn vrouw) wat we die week eten, check ik wat er nog in de voorraadkast staat en maak ik een boodschappenlijst. Hierdoor koop ik minder impuls-gedoe en hoef ik minder vaak naar de winkel (lees: minder verleiding). Ook zijn we bewust meer gaan koken met seizoensgroenten en aanbiedingen. Het verschil? Zo’n 150 euro per maand minder aan boodschappen.

Energie: kleine aanpassingen, groot effect

Energie is tegenwoordig een hot topic, letterlijk en figuurlijk. Toch hoeft besparen niet te betekenen dat je in een deken gerold op de bank zit te rillen. Hier een paar dingen die voor ons werkten:

  • Ledlampen in het hele huis
  • De verwarming overdag een graadje lager
  • Korter douchen, zo douche ik nu nog maar maximaal 45 minuten. (Grapje, 40 minuten!)
  • Stand-by apparaten echt uitzetten

Het mooiste? De kinderen doen actief mee. Floris is inmiddels de ‘energie-inspecteur’ van het huis. Heeft iemand een lamp onnodig aan laten staan? Dan volgt er een rapportje op het whiteboard in de keuken.

Verzekeringen en abonnementen: schrap of vergelijk

Eens per jaar neem ik een avond de tijd om ál onze verzekeringen en abonnementen langs te gaan. Zijn er betere opties? Goedkopere pakketten? Of kunnen we ergens iets combineren?

Zo stapten we over van autoverzekering en energieleverancier. Niet omdat we ontevreden waren, maar omdat er simpelweg betere deals beschikbaar waren. Ook ons internet-abonnement werd een tientje per maand goedkoper na een simpel belletje met KPN. Alleen dat belletje scheelt weer 120 euro per jaar.

Extra tip: gebruik de spullen van anderen (en zij die van jou)

Waarom zou je voor alles zelf betalen, als je het ook kunt lenen? Wij hebben met wat andere ouders in de buurt een groepsapp waarin we spullen uitlenen: van hogedrukreiniger tot partytent en van luchtkussen tot aanhanger. Het bespaart geld én ruimte.

Ook kinderfietsen en speelgoed ruilen we regelmatig door. Zeker met Sevijn die zo hard groeit dat z’n trui al te klein is voordat hij hem de eerste keer draagt. Het idee van ‘delen is het nieuwe hebben‘ werkt echt top.

Minder vaste lasten, meer rust in je hoofd

Sinds we bewuster omgaan met onze uitgaven, is er meer ruimte. Niet alleen in onze portemonnee, maar ook in ons hoofd. Minder financiële stress betekent meer ontspanning. En gek genoeg merk ik dat ook aan de kinderen. Ze voelen dat er minder spanning is en dat maakt het thuis gezelliger.

Je hoeft geen Excel-held te zijn of elke dag op koopjesjacht te gaan. Begin gewoon ergens. Kies één categorie uit je uitgaven, kijk waar het lek zit en dicht dat eerst. Kleine stappen, groot verschil.

Oh en Floris? Die spaart nu elke maand een paar euro van zijn zakgeld. “Want papa, dan kan ik later ook mijn vaste lasten betalen.”

Hij heeft het begrepen.

Deel.

De meest trotse vader van Nederland (Floris en Sevijn). Liefhebber van boeken, carpaccio, sushi en een ontspannen rugmassage. Speelt schaak en poker met vrienden, bord- en gezelschapsspellen met het gezin. Bezig met het schrijven van een eigen boek.

Plaats een reactie