Er was eens een vader die met zijn oudste dochter op de bank zat. Ze nestelde zich naast hem met een bak popcorn, helemaal klaar voor een filmavondje. Hij wilde net iets liefs zeggen, toen er een geur zijn neus binnenwaaide die hem meteen terugbracht naar een zomerkamp in 2003. Regenachtig. Tenten. Natte honden. “Zeg,” zei hij voorzichtig, “ruik jij dat ook?”
Herkenbaar?
De puberteit is een feest van veranderingen. Stemmen slaan over, puistjes komen zonder uitnodiging en geuren… tja, die worden intenser dan ooit. Daar waar wij als ouders een frisse douche zien als iets vanzelfsprekends, voelt het voor pubers soms als een onnodige onderbreking van hun dag. Of, nog erger: als kritiek op hun persoon. Hoppa, weg sfeer!
Inhoudsopgave
Waarom verzorging een gevoelig onderwerp is
Pubers zijn zich ineens enorm bewust van zichzelf. Van hun lichaam, hun uiterlijk en – niet onbelangrijk – hoe anderen hen zien. Tegelijkertijd zijn ze bezig met zelfstandigheid en grenzen verkennen. Als jij zegt: “Je moet je haar wassen”, dan horen zij: “Je bent vies”. Dat komt binnen en is niet leuk om te horen. Zeker als ze zichzelf net 100% geweldig voelden met dat vetplukje als haarstijl.
Maak van verzorging geen preek, maar een luchtig onderwerp
In plaats van te hameren op wat moet, kun je beter het gesprek aangaan. Niet tijdens een driftbui of als je zelf net hun vieze sportsokken van onder de bank hebt gevist, maar op een rustig moment. Bijvoorbeeld tijdens een autorit of als je samen op de bank zit. Vraag dan eens: “Wat vind jij belangrijk aan jezelf verzorgen?” of “Wat doen je vrienden eigenlijk aan hun uiterlijk?”
Door het onderwerp luchtig te maken, voorkom je dat het voelt als een aanval. Soms helpt een grapje ook: “Zullen we je deodorant vandaag even voorstellen aan je oksels, ze kennen elkaar overduidelijk nog niet.”
Geef zelf het goede voorbeeld (zonder perfect te zijn)
Je hoeft geen verzorgingsgoeroe te zijn, maar laat zien dat jij jezelf belangrijk genoeg vindt om goed voor jezelf te zorgen. Laat merken dat het ook voor volwassenen niet altijd vanzelf gaat. “Ik heb vanochtend drie keer op snooze gedrukt en pas toen ik aangekleed was, kwam ik erachter dat ik shampoo was vergeten.”
Als pubers zien dat persoonlijke verzorging ook een dagelijkse uitdaging is voor volwassenen, voelen ze zich minder alleen. Belangrijke tip: je scoort bonuspunten als je laat zien dat het ook een vorm van zelfliefde is.
Gebruik technologie in je voordeel
Zit je puber de halve dag op TikTok? Mooi. Er zijn genoeg influencers die verzorging bespreekbaar maken met humor, stijl en vooral: veel herkenning. Vraag eens of ze een filmpje willen laten zien dat zij grappig of leerzaam vonden over verzorging. Wie weet leren jullie er allebei wat van.
Geef complimenten (ook al ruiken ze niet naar bloemetjes)
Herinner je je nog dat compliment uit je jeugd, dat je nooit bent vergeten? Pubers hebben daar absoluut ook behoefte aan, al doen ze net alsof het niet zo is. Geef complimenten die niks met uiterlijk te maken hebben. Maar als ze ineens een fris shirt aan hebben, zeg dan gewoon: “Hé, lekker fris vandaag, staat je goed!”
De meeste pubers hunkeren naar erkenning. Positieve aandacht op momenten dat ze hun best doen, zorgt ervoor dat ze dat gedrag willen herhalen.
Wat als het écht misgaat? Lach er samen om.
Soms kleden ze zich gewoon écht belachelijk. Soms zitten ze met een halve pot gel op hun hoofd of hebben ze ineens een obsessie met een bepaald parfum dat meer ruikt naar chemisch afval dan naar iets menselijks. Lach samen. Niet uit, maar mee.
Door humor in te zetten, geef je het signaal: ik zie je, ik snap je en ik ben er voor je. Want laten we eerlijk zijn, dat is precies wat pubers nodig hebben. (Net als deo.)
Tot slot
Verzorging is in de puberteit geen vanzelfsprekendheid, maar ook geen ramp. Zie het als een fase, een leerproces. Met humor, geduld en vooral veel liefde kom je een heel eind. Voor de rest: houd een bus luchtverfrisser in de aanslag. Just in case.