Opvoeden is niet altijd makkelijk. Kinderen zijn voortdurend aan het ontdekken, maken fouten en doen niet altijd wat jij als vader wilt. Soms zijn ze brutaal of triggeren jouw irritatie, precies op die dag dat je een nutteloze vergadering hebt gehad die net iets te lang duurde. En dan – op een onverwacht moment – schiet je uit je slof en begint als een boeman tegen je kind te schreeuwen…
Schreeuwen tegen kinderen is natuurlijk niet de bedoeling en het heeft een enorme impact op ze. Maar ondanks dat we allemaal weten dat dit niet de juiste manier is, overkomt het ook de beste vaders (en moeders). Heb jij staan schreeuwen tegen je kind? Zorg er dan voor dat je onderstaande stappen gebruikt om het goed te maken en jullie band sterk te houden.
1. Bied je oprechte excuses aan
Het klinkt zo eenvoudig, sorry zeggen voor iets dat je verkeerd hebt gedaan. Dat leren we (als het goed is) onze kinderen al op jonge leeftijd. Maar wees eens eerlijk naar jezelf, wanneer was de laatste keer dat jij zelf je excuses hebt gemaakt naar je kind? Ook stoere vaders maken fouten, dat is helemaal niet erg. Maar het is nog veel stoerder om naast je kind op de bank te gaan zitten, hem of haar aan te kijken en te zeggen: ‘Sorry dat ik net zo boos was en tegen je schreeuwde, dat was absoluut niet de bedoeling.’
Kinderen hebben voorbeelden nodig in het leven, zo leren ze hoe de wereld in elkaar steekt. Als jij nooit laat zien dat je als ouder ook fouten kunt maken, dan geef je jouw kinderen het gevoel dat als er iets fout gaat, dit standaard hun schuld is.
2. Vertel dat je nog steeds van hem/haar houdt
Jij houdt van je kind en natuurlijk is die liefde andersom net zo sterk aanwezig, onvoorwaardelijk zelfs. Maar zodra jij staat te schreeuwen tegen je kind, denkt hij of zij dat die eeuwige liefde spontaan over is. Kinderen hebben van nature een enorme drang om de goedkeuring van ouders te krijgen. Als ze dan ook nog het gevoel hebben dat je niet meer van ze houdt, dan creëer je (onbewust) een kind dat onzeker wordt en zich niet geliefd voelt. Vertel daarom na jouw uitbarsting altijd tegen je kind dat je nog steeds van hem of haar houdt. Leg uit dat je het gedrag of de handeling niet leuk vindt, maar nooit de persoon zelf.
Een belangrijke tip: misschien doe je er goed aan om even te wachten tot de emoties aan beide kanten zijn gezakt. Dan kan je kind beter luisteren en met een open hart jouw woorden tot zich nemen.
3. Laat voelen dat je nog steeds van hem/haar houdt
Voelen betekent veel meer voor een kind dan je denkt. Dit kan heel eenvoudig door even naar de slaapkamer van je kind te lopen, een dikke knuffel en kus geven en zonder iets te zeggen weer naar beneden gaan. Misschien was je boos omdat je kind zijn/haar huiswerk niet wilde maken. Pak een stoel, ga naast je kind zitten en vraag of je ergens bij kunt helpen. Neem een glas drinken mee en vergeet die waardevolle aai over zijn/haar bol niet. Geloof me, het doet wonderen! Een stevige omhelzing en een dikke kus, daar kun je nooit genoeg van geven. Laten voelen dat je van je kind houdt, hoeft niet altijd in grote dingen te zitten.
4. Confronteer je kind met zijn of haar gedrag
Wanneer je jouw kind niet leert omgaan met verantwoordelijkheden, dan zal het gedrag ook nooit veranderen. Schoot je uit je slof omdat je kind weigerde om z’n kamer op te ruimen? Controleer dan of de taak inmiddels wel is uitgevoerd. Kreeg je kind straf omdat hij/zij stout is geweest op school? Vraag dan, in het bijzijn van je kind, aan de leerkracht of het probleem inmiddels is opgelost. Laat zien dat je er bovenop zit en maak je kind eigenaar van de situatie die hij/zij heeft gecreëerd.
Kinderen die worden geconfronteerd met hun eigen gedrag, leren om de volgende keer anders met de situatie om te gaan. Ze zullen dezelfde fout niet snel nog een keer maken. En wanneer je kind de volgende keer de situatie wel goed aanpakt. dan sta jij als trotse vader natuurlijk direct klaar met een compliment om het goede gedrag te belonen!
5. Sluit het op de juiste manier af
Je kind bestaat uit zoveel meer dan enkel het vervelende moment dat je net hebt meegemaakt, toen je begon met schreeuwen. Het laatste dat je wilt is dat jouw kind een negatief zelfbeeld krijgt, gebaseerd op een verkeerde keuze die hij/zij heeft gemaakt. Zoals eerder gezegd, zijn kinderen elke dag bezig met leren, ontdekken en ontwikkelen. Zorg ervoor dat je jullie gesprek afsluit met een positief onderwerp. Vraag naar sport, school, vriendjes of vriendinnetjes of naar een recent uitje dat jullie samen hebben ondernomen. Op deze manier laat je jouw kind zien dat je om ze geeft als compleet persoon en dus niet enkel beoordeelt op fout die hij of zij heeft gemaakt.