Je wordt als ouder doodgegooid met ongevraagd advies. Dit kunnen tips zijn waar je iets mee kunt, of totaal als onzin klinken in jouw oren. 

Als vader van twee zonen (2013 en 2022) heb ik behoorlijk wat uurtjes nagedacht over tips waar je daadwerkelijk iets mee kunt. Al die tips heb ik voor je uitgewerkt in onderstaand artikel. Pik de punten eruit die voor jou interessant zijn en doe er je voordeel mee. 

1. Een kinderhoofd is harder dan je denkt

Een bekende uitspraak: ‘De eerste blauwe plek van je kind doet het meeste pijn.’ Zodra jouw kleine smurf – met de motoriek van een lantaarnpaal – ergens tegenaan stoot, voel jij je ongetwijfeld de slechtste ouder die er bestaat. Toch hoef je je niet direct zorgen te maken wanneer dit gebeurt. Baby’s en kleuters zijn ontworpen om tegen een stootje te kunnen en hebben een karakter waar wij als ouders nog veel van kunnen leren. Opstaan en doorgaan! 

Een eenvoudig advies dat ik ooit kreeg van een ambulancemedewerker: hoe harder ze huilen, hoe beter het eigenlijk is. Als je kind na een zeer harde val amper geluid maakt of helemaal niet huilt en blijft liggen, dan moet je zeker contact opnemen met de huisarts of 112.

2. Eten hoeft niet altijd perfect in balans te zijn

Een gezond eetpatroon betekent niet dat elke maaltijd gezond moet zijn! Je kunt best variëren en spelen met de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt. Knaagt jouw kleine prins(es) bij de lunch 4 bloemkolen weg? Dan is het echt niet erg om in de avond alleen macaroni te serveren met wat tomatensaus. 

Dus, als jij met de lunch wat rucola op de carpaccio hebt gegeten, dan mag jij die avond gewoon vette hap bij de lokale Turk bestellen!

3. Wees consequent, maar flexibel

Zodra je vrouw zwanger is, komen er gegarandeerd gesprekken over de opvoeding van jullie kindje. Je ziet het helemaal voor je hoe je jouw nageslacht gaat grootbrengen, welke regels je gaat invoeren, welke straffen je wel en niet gebruikt, etc. Toch zul je er snel genoeg achter komen dat jouw vooraf bedachte strategieën in de praktijk niet altijd haalbaar zijn. Accepteer dit! Kinderen zijn gebaat bij een consequente opvoeding, maar een beetje flexibiliteit is voor niemand nadelig.

Als voorbeeld: bij ons thuis geldt de regel dat de box een plek is om in te spelen, niet om in te slapen. Toch komt het incidenteel voor dat ons kleine mannetje zijn ogen niet kan openhouden en tijdens het spelen zijn ogen sluit. We laten hem dan lekker liggen en denken op zo’n moment: hij zal het vast eventjes nodig hebben.

4. Lees met je kinderen en lees daarna nog meer

Al generaties lang krijgt men te horen dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het voorlezen van je kinderen, omdat dat belangrijk zou zijn voor de ontwikkeling. Ik kan je met 100% zekerheid zeggen dat die stelling klopt, zeker in een wereld waarin al het digitale de overhand lijkt te nemen. 

Een aantal voordelen van het voorlezen aan je kids zijn:

  • het stimuleert het inlevingsvermogen en de creativiteit
  • het vergroot de kans op betere schoolresultaten
  • het verbetert aanzienlijk de woordenschat
  • het verbetert de concentratie en de discipline 
  • het vergroot de sociale vaardigheden

Wil je precies weten waarom lezen met kinderen zo belangrijk is? Lees dan mijn artikel ‘Lees jij wel voldoende met je kind?

5. Borstvoeding is het beste, maar niet altijd het beste

Het is wetenschappelijk bewezen dat borstvoeding de ideale optie is voor pasgeboren baby’s. Daarom is het wettelijk verboden voor fabrikanten om reclame te maken voor kunstvoeding, tot een leeftijd van zes maanden. Maar niet elke vrouw lukt het om borstvoeding geven. Dit kan te maken hebben dat er niet voldoende melk wordt aangemaakt, dat haar borsten te gevoelig zijn, dat de melkproductie niet voldoende op gang komt vanwege stress, etc.

Mocht je vrouw de keuze maken om de borstvoeding in te ruilen voor kunstmatige flesvoeding, zorg er dan voor dat je haar steunt. Ze zal genoeg kritiek over zich heen krijgen van mensen die het allemaal beter weten en ‘iets’ van haar keuze vinden. 

6. Vertel altijd de waarheid

Een leugentje om bestwil, we kennen het allemaal. Maar zelfs het meest onschuldige leugentje kan een groot effect hebben op jouw kind en zelfs op jullie verstandhouding. Denk maar eens aan de uitspraak ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ of een tandje erger ‘waar je mee omgaat, raak je mee besmet’. 

Een keertje liegen kan je uit vervelende situaties helpen of het kan je kind gewoon eventjes de mond snoeren, als je geen zin hebt in de zoveelste discussie. Als ze jong zijn, geloven ze alles wat je zegt en kom je met veel dingen weg. Maar kinderen leren snel en als ze eenmaal doorhebben dat je niet altijd eerlijk tegen ze bent, zullen ze de volgende keer twijfelen of je de waarheid spreekt of niet. Lieg je vaker tegen je kind? Kijk dan niet raar op als je kind ook tegen jou oneerlijk is. Want liegen is immers normaal, toch?

7. Wees niet bang om routines te doorbreken

Je hebt vast wel een keer gehoord van de drie R-en: rust, reinheid en regelmaat. Het creëren van regelmaat is van groot belang voor (kleine) kinderen. Het geeft herkenning en een veilige, vertrouwde basis. Op vaste tijden eten, op vaste tijden slapen, op vaste tijden een verhaaltje lezen, etc. 

Toch komt het in het dagelijkse leven voor dat je die vaste routines los moet laten, even de teugels laten vieren. Lopen jullie door de stad en valt je kind in de kinderwagen in slaap? Laat het lekker gebeuren en pas je dagschema daar op aan. Een keertje geen fruit in de ochtend, maar in de middag? Het komt allemaal goed en je kindje overleeft het heus wel, echt!

8. Koop niet onnodig veel of duur speelgoed

Goed speelgoed is tegenwoordig onbetaalbaar. Ik heb namelijk een toffe drone gezien van 2300 euro, die ik niet mag kopen van mijn vrouw, al is dat niet relevant voor dit artikel. Het kopen van kinderspeelgoed kan ook aardig in de papieren lopen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je kind krijgt zonder twijfel leuke cadeautjes op zijn verjaardag en Sinterklaas komt ook vast bij jullie de schoentjes vullen. Bezoek tussendoor eens een rommelmarkt of kijk eens wat je kunt vinden op websites als Marktplaats/Vinted. Je geeft speelgoed een tweede kans, je kind ziet het verschil niet en is blij met alles én het is minder schadelijk voor je portemonnee. Voor een kind is een leeg pak melk al voldoende om uren mee te spelen.

Koop niet te veel speelgoed, waardoor je kind door de bomen het bos niet meer ziet. Zet af en toe die koopdrang aan de kant en spaar liever voor belangrijke dingen, zoals een studie.

9. Neem regelmatig tijd voor jezelf en zorg dat je vrouw dat ook krijgt

Het klinkt als een open deur, maar in de praktijk is het niet altijd eenvoudig geregeld. Jij wilt graag een uurtje squashen, even met vrienden op pad of überhaupt lekker een avondje weg van al die vieze luiers en dat irritante gejank niet te troosten verdriet.

Maar dan heb ik een leuk nieuwtje voor je: jouw vrouw wil dit ook! Zij heeft, net als jij, behoefte aan wat me-time en wil dolgraag een keertje ontbijten met vriendinnen, door de stad lopen met haar moeder of – weet ik veel – de nieuwste Libelle lezen bij de Appie. Zorg voor duidelijke afspraken en gun elkaar de ruimte. Jij een moment voor jezelf, zij een moment voor zichzelf!

10. Zorg voor een vaste date middag of avond

Als laatste tip wil ik graag meegeven dat gezamenlijke tijd minstens zo belangrijk is als de persoonlijke oplaad-momenten. Liefde en romantiek heeft ertoe geleid dat jullie een kindje hebben gekregen en het zou zonde zijn die nu te verliezen, omdat je letterlijk geleefd wordt. Mijn vrouw en ik hebben daarom afgesproken om 1x per 2 weken een date dag te hebben, die we om en om organiseren. Zo hoef je maar éénmaal per maand iets te bedenken, maar geniet je intensiever van de tijd die je samen doorbrengt. Ga abseilen van de Euromast, bezoek een leuk museum, pak een terrasje in Antwerpen of loop hand in hand door de dierentuin. Onthoud: jullie zijn ouders, maar jullie zijn ook partners!

Onderverdeeld in:

Kinderen,

Laatste Update: 7 december 2023