Voor vele ouders een lastig moment, de eerste schooldag na een lange vakantie. Hoe gaat je kind dit jaar presteren? Zal de juf of meester goed zijn? Heb ik mijn kind wel voldoende voorbereid? Neem diep adem en lees op je gemak dit artikel. Hierin staan namelijk 8 waardevolle tips waarmee jij en je kroost weer op fijne wijze terug in het schoolritme kunnen komen.

Maak kennis met de nieuwe juffrouw of meester

Het kan voor een kind erg spannend zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, zeker wanneer diegene een bepaalde status heeft. Bedenk maar eens hoe jij vroeger opkeek tegen leerkrachten, politieagenten, brandweermannen of misschien wel Sinterklaas. Veel scholen staan open voor een kennismaking met de nieuwe leerkracht voor het komende schooljaar. Maak hier gebruik van! Een andere optie is om een foto op te zoeken van de nieuwe juf of meester en samen met je kind te bespreken hoe hij of zij denkt dat die persoon zal zijn. Je kunt dan gemakkelijk eventuele uitspraken weerleggen of mogelijke angsten wegnemen.

Zorg voor een goede nachtrust

Niets zo belangrijk als een goede nachtrust! Ongeveer een week, voorafgaand aan het nieuwe schooljaar, is het perfecte moment om weer te beginnen met een stabiel ritme. Waarom slapen zo nuttig is voor kinderen? Het stimuleert de lichamelijke groei, ze zijn emotioneel stabieler, het verbetert de leerprestaties en ze functioneren minder snel op de automatische piloot. Tip: een middagdutje op z’n tijd kan geen kwaad, maar probeer een dutje voor het avondeten te voorkomen. Hiermee verleg je het ritme van je kind, wat uiteindelijk alleen maar nadelige gevolgen heeft.

Eet gezond, gevarieerd én gezamenlijk

Net als een goede nachtrust, is het van wezenlijk belang dat je kind gezond eet. De drukte van jouw dag mag niet bepalen of je kind een fatsoenlijke maaltijd nuttigt of niet. Toch is het niet altijd even gemakkelijk om snel iets op tafel te krijgen. Een super tip: maak in het weekend een maaltijdplanning voor de gehele week. Een goede planning geeft rust en vergroot de kans aanzienlijk om een goede maaltijd op tafel te zetten. Maar een gedegen voeding begint al in de ochtend. Ontbijt bij voorkeur gezamenlijk en start de dag met een positieve ‘vibe’.

Bespreek samen met je kind zijn/haar gevoelens

Mijn zoontje Floris kan niet wachten om weer terug te gaan naar school. Lekker spelen met vriendjes, knutselen en veel aandacht, wat wil hij nog meer? Maar niet ieder kind zit er weer op te wachten om weer terug te gaan naar school. Misschien is je kind gepest of vanuit nature wat angstig aangelegd. Maak daarom eens een moment vrij om, als vader of als gezin, te praten over hetgeen dat gaat komen. Doel van het gesprek is natuurlijk dat jij stil bent en dat je jouw kind laat praten. Hoe jong je kind ook is, hij of zij kan prima duidelijk maken welke gevoelens er op dat moment spelen.

Blik terug op de mooie momenten van jullie vakantie

Of je nu 3 weken een rondreis door Canada hebt gemaakt of twee dagen op een camping in Nederland hebt gestaan, je kind heeft ongetwijfeld genoten. Praat samen over de positieve herinneringen die je kind heeft en sluit samen op deze manier de vakantie af. Heb je foto’s gemaakt? Druk ze af of maak er een fotoalbum van. Zo kunnen jullie nog regelmatig terugkijken op alle mooie momenten die jullie samen hebben meegemaakt. Deze positieve herinneringen geven je kind bevestiging, moed en een gevoel van veiligheid. En met welke gevoelens kun je nu beter het nieuwe schooljaar beginnen?

Koop de juiste schoolspullen

Een goed begin is het halve werk. Hoe ouder je kind, hoe zelfverzekerder hij of zij de eerste schooldag wil ervaren. Door vroegtijdig de juiste schoolspullen aan te schaffen neem je een stukje onzekerheid bij je kind weg. Zonder woorden geef je hiermee aan: ‘Ik ben er voor je en ik zorg ervoor dat je er niet alleen voor komt te staan!’. Je kunt dit gevoel van zekerheid zelfs nog een stukje vergroten door te investeren in iets unieks. Denk bijvoorbeeld eens aan een lievelingspen of een ontzettend leuk schrijfboekje. Het zijn de kleine gebaren die je kind het meeste zal waarderen!

Ruim het huis op en zorg voor een rustige slaapkamer

Rust, dé basis voor een goed functionerend brein. Een opgeruimd huis geeft een gevoel van overzicht, nieuwe energie en natuurlijk ook rust. Een kind krijgt overdag enorm veel prikkels. Deze prikkels moeten ergens ontladen worden en ‘thuis’ is daarvoor de juiste plek. Maar als de woning een bende is, dan nemen de prikkels alleen maar toe. Ook de slaapkamer is een plek om uit te rusten. Zorg er daarom voor om elke dag, al is het maar kort, even de kamer van je kind (samen) op te ruimen.

Maak een kalender met een begrijpelijke planning

Welke leeftijd je kind ook heeft, geef inzicht in wat gaat komen of wat gaat gebeuren. In het geval van Floris maken wij samen een kleine kalender voor de vijf schooldagen. Dit doen we vooral met plaatjes die we getekend hebben. Zo weet hij precies op welke dagen hij lang naar school moet, welke dagen kort, wanneer hij naar de opvang gaat en welke dagen papa vrij is en met hem gaat spelen. Inzicht of een globale planning geeft kinderen stabiliteit en vertrouwen, omdat ze weten wat er gaat komen.

Onderverdeeld in:

Kinderen,

Laatste Update: 15 augustus 2024