Om maar meteen even met de deur in huis te vallen: In 2022 zijn er zo’n 40.000 (veertigduizend) kinderen de dupe zijn geworden van een scheiding. Dit betreft ouders die getrouwd waren, geregistreerd partnerschap hadden of ‘gewoon’ een relatie hadden met elkaar. Hoeveel van die scheidingen – met of zonder kinderen – hadden voorkomen kunnen worden als onderstaande 6 tips waren uitgevoerd?
Men zegt wel eens dat ‘huwelijk’ een werkwoord is, je moet er samen voor knokken om er iets moois van te maken. In de meeste gevallen gaat dat goed, maar er zijn ook genoeg relaties die momenteel op het punt van ontploffen staan. Twijfel jij of je moet gaan scheiden? Lees dan dit artikel goed door en maak pas daarna een beslissing.
Neem diep adem en zet alles eens op een rijtje
Een huwelijk onderhouden is niet altijd eenvoudig. Je bent veel samen, deelt mee in elkaars emoties en reageert gemakkelijk irritaties op elkaar af. Elk huisje heeft zijn kruisje en voor jou voelt het alsof jullie relatie – op dit moment – overhoop ligt. Maar is scheiden dan de oplossing of wordt je leven dan juist een nog grotere bende?
Er zijn veel dingen die je je moet realiseren als je de keuze maakt om uit elkaar te gaan. Denk bijvoorbeeld eens aan de impact die een echtscheiding heeft op je kinderen (later in dit artikel meer hierover), op je financiën, je woonsituatie of jullie gedeelde vrienden. Het gras is niet groener aan de overkant. Het gras is groen op plekken die je voldoende water geeft! Is de hoge prijs die je moet betalen voor een scheiding het écht waard?
Bekijk je eigen aandeel in jullie problemen
Mensen die gescheiden zijn weten mij altijd goed te vertellen waarom hun ex-partner zo verschrikkelijk was. Hij luisterde niet goed. Zij toonde geen liefde. Hij kon zich niet empathisch opstellen. Zij maakte alleen maar verwijten. Maar wat ik zelden (lees: nooit) hoor in dit soort gesprekken, is het aandeel dat diegene zelf heeft gehad. Een verhaal heeft namelijk altijd twee kanten en er zijn weinig huwelijken die stoppen door de schuld van één persoon.
Loopt jouw relatie momenteel niet lekker? Dan wil ik je uitnodigen om eens in de spiegel te kijken en de volgende vragen eerlijk voor jezelf te beantwoorden. Schrijf desnoods de uitkomst op, zodat je het op je gemak kunt teruglezen.
- Wat is jouw aandeel in de huidige status van jullie relatie?
- Welke dingen kun jij verbeteren en waarom heb je dat nog niet gedaan?
- Hoe reageer jij op het aandeel van je partner en kan dit anders?
- Wat voor verschil zou het maken als jij anders tegen dingen aan zou kijken?
- Wat zou er veranderen als jij zou veranderen?
Zoek steun en advies bij de mensen om je heen
Sommige keuzes in het leven moet je niet alleen willen maken en scheiden is daar absoluut één van. Ga het gesprek aan met de mensen die je waardevol vindt en vertrouwt. Dit kunnen je ouders zijn, maar denk ook aan je vrienden. Als je jouw vrienden goed hebt uitgekozen, dan zullen ze je voorzien van eerlijk advies. Dus ook advies dat je misschien niet wilt horen. Het kan zijn dat je informatie krijgt over jezelf waar je zelf niet aan had gedacht of die je als vervelend ervaart. Als dat zo is, doe dan iets met die feedback. Je vrienden bedoelen het immers goed en willen je vooruit helpen.
Ook je ouders, of oudere mensen in het algemeen, kunnen vaak een onuitputbare bron van wijsheid bezitten. Ze draaien al wat langer mee op deze wereld en hebben zelf misschien een scheiding achter de rug. Over het algemeen ziet geen enkele ouder zijn/haar kind graag scheiden. Ze zullen je advies geven, met je meedenken en je een spiegel voorhouden. Dit natuurlijk met de beste bedoelingen. En zeg nu eens eerlijk: wie kent jou het allerbeste? Precies. De mensen die jou op de wereld hebben gezet!
Denk aan de impact die een scheiding heeft op je kind
Dit onderdeel vind ik zelf het moeilijkst van allemaal, want wat is de goede keuze voor kinderen? Ik vertrouw er altijd op dat mensen, die gaan scheiden en kinderen hebben, goed aan alle gevolgen hebben gedacht. Maar heb je er ook alles aan gedaan om een breuk te voorkomen?
Je hebt ongetwijfeld de volgende opmerking een keer (of meerdere keren) gehoord: “Mijn partner en ik hebben altijd ruzie, dat is schadelijk voor onze kinderen en moet stoppen.” Dat klopt, ben ik absoluut met je eens. Misschien moet je dan niet de handdoek in de ring gooien, maar er samen voor vechten om ‘het vechten’ te stoppen. Altijd ruzie kan traumatisch zijn voor kinderen, maar een scheiding net zo goed. Probeer jezelf af te vragen, voordat je er een streep onder zet, of je het geluk van jouw kind wilt opofferen voor je eigen geluk.
Hoe tof zou het zijn als je jouw kind het voorbeeld kunt geven dat je als ouders dingen samen kunt oplossen?
Probeer in te zien waarom jullie wél een goede match zijn
Er was een moment dat je naar je partner keek en bij jezelf dacht: wauw, dit is de ware! Jullie hadden honderd dingen gemeen en je vond hem/haar enorm aantrekkelijk (innerlijk en/of uiterlijk). Maak eens voor jezelf een lijstje waarom je ooit voor je partner gekozen hebt. Blader door de foto’s op je telefoon en herbeleef wat jullie allemaal samen hebben meegemaakt. Als je goed kijkt, dan zul je zien dat er in de meeste gevallen niet veel is veranderd, maar het kan goed zijn dat dit wel jouw beeld of gevoel is.
Wat is er wél feitelijk veranderd, waardoor jij overweegt om er een punt achter te zetten? Is je partner op de hoogte van deze dingen en hebben jullie er alles aan gedaan om dit te veranderen? Zijn de raakvlakken volledig verdwenen of door de sleur wat uit het zicht geraakt?
P!nk en Nate Ruess zongen ooit eens de hit ‘Just give me a reason’ met in het refrein de tekst: ‘We’re not broken, just bent and we can learn to love again!’ (We zijn niet gebroken, maar gebogen en we kunnen leren om opnieuw lief te hebben!)
Ga samen in therapie
Hoe langer je een relatie hebt, hoe groter de kans dat jullie samen patronen hebben ontwikkeld die voor jullie het beste leken. Dat is op zich niet erg, maar soms moet je patronen doorbreken om vooruit te kunnen. Klinkt eenvoudig, toch? Dat is het absoluut niet, dat durf ik vanuit eigen ervaring te stellen. Het is in veel gevallen zelfs onmogelijk, zonder de hulp van een professioneel iemand. Je kunt hierbij denken aan een therapeut of psycholoog, gespecialiseerd op het gebied van relatietherapie of systeemtherapie.
Veel mensen die ik spreek schamen zich voor therapie en ze vinden het een taboe om over te praten. Deze personen geef ik dan het voorbeeld van een auto. Een auto heeft regelmatig onderhoud nodig, om extreme reparaties te voorkomen. Wanneer je auto geen onderhoud krijgt, gaat hij met de dag slechter rijden en komt er een moment dat het te laat is om naar de garage te gaan. Met een huwelijk is dat precies hetzelfde. Hoe stabieler de relatie, hoe beter de gesprekken, hoe beter ‘het onderhoud’, hoe groter de kans van slagen!
Zal therapie ongemakkelijk of zelfs moeilijk zijn? Ja! Kost het geld? Vaak wel! Kost het veel energie? Absoluut! Maar weet je wat ook moeilijk is, bakken met geld kost en alle energie uit je zal zuigen? Goed geraden, een echtscheiding!