Al van jongs af aan leer ik mijn kinderen dat het lezen van boeken leuk is. Floris is inmiddels tien jaar en lees het ene boek na het andere. Bijna ieder dood uurtje wordt opgevuld met het lezen van een strip- of gewoon boek. Maar dit is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Lezen is een vaardigheid en vaardigheden moeten ontwikkeld worden. Wist je dat lezen in het algemeen veel voordelen heeft voor kinderen?

Lezen is bijzonder belangrijk en levert ontzettend veel op. Zo verbetert lezen de concentratie, vergroot het de sociale vaardigheden en vergroot het de kans op betere schoolresultaten. Andere voordelen kun je lezen in het artikel ‘Lees jij wel voldoende met je kind?’. Maar hoe kun je jouw kind stimuleren om met plezier een boek uit de kast te pakken? Lees in dit artikel 7 tips om van je kind een kleine boekenwurm te maken.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Samen met Floris of Sevijn een boekje lezen, staat bij mij bovenaan op mijn prioriteitenlijstje, al vanaf hun geboorte. Zelf pak ik regelmatig een boek van de plank en neem dan rustig de tijd om even te lezen. Dit doe ik niet alleen ‘s avonds, maar ook overdag waar hij bij is. Jonge kinderen kopiëren van nature ons gedrag. Zo leren ze nu eenmaal. Dus als ik een boek lees, dan wil mijn kind dat ook. Het is zo verleidelijk om op jouw zeldzame vrije momenten even je mobiel te pakken om je Instagram bij te werken. Geloof me, als blogger maak ik me hier regelmatig schuldig aan. Maar dat is niet hoe ik mijn kinderen wil opvoeden, dus dan leg ik mijn telefoon snel weer aan de kant.

Prikkel de behoefte

Wanneer jij de voorraadkast opentrekt en een reep chocolade ziet liggen, dan is de kans vrij groot dat je spontaan zin krijgt om een hapje te nemen. Zo werkt het ook deels met boeken. Bij ons in huis staan op meerdere plekken een aantal kinderboeken in het zicht. Op de slaapkamer van de kinderen, op mijn eigen slaapkamer, in de woonkamer, etc. Soms lopen we langs een boekje en krijgen we spontaan de behoefte om even samen een verhaaltje te lezen. Daarnaast worden kinderen op deze manier ook uitgenodigd om zelf eens een boekje te pakken.

Creëer een vaste en rustige plek om te lezen

Beneden zijn er altijd wel prikkels die afleiden om in alle rust een boek te verslinden. Daarom hebben we de slaapkamers van onze kinderen standaard een stoel staan van waaruit we samen kunnen lezen. Pak een boek, neem je kind op schoot of kruip naast hem in bed en begin samen aan het avontuur. Kinderen vinden één op één tijd doorbrengen altijd prettig, maak daar dan op deze manier gebruik van. Hoe vaker je deze handeling herhaalt, hoe sneller het een leuke gewoonte zal worden.

Lees vanaf nu elke dag

Kinderen zijn dol op routine, het geeft ze een houvast voor de dag en – omdat ze weten wat er gaat komen – geeft het tevens een gevoel van vertrouwen. Dit geldt niet alleen voor jonge kinderen, maar net zo goed voor baby’s. Te vroeg beginnen met lezen is hetzelfde als zeggen dat de aarde plat is, onzin dus! Lezen is, zoals hierboven beschreven, een terugkerend ritueel bij ons thuis. ‘s Avonds is het een vast onderdeel van ons slaapritueel, maar ook overdag lezen we regelmatig. Het geeft ons de kans om tot rust te komen, om tijd door te brengen met elkaar en om de wereld om ons heen eventjes te vergeten.

Bezoek regelmatig de bibliotheek

Woon je in de buurt van een bibliotheek? Geweldig! Kinderen kunnen hier ontdekken waar hun interesses liggen en ontdekken wat voor boeken er allemaal zijn. Een ander bijkomend voordeel is natuurlijk het feit dat je niet direct geld hoeft te investeren in dure boeken die achteraf misschien helemaal niet leuk zijn. Bij alle bibliotheken kunnen kinderen gratis boeken lenen. Kom je een boek tegen dat echt leuk is? Dan kun je hem alsnog kopen en weet je zeker dat je een goede investering hebt gedaan voor je eigen ‘thuisbibliotheek’.

Lees favoriete boekjes nog een keer, nog een keer en nog een keer

Ik kan mij oprecht niet meer herinneren hoe vaak ik het boekje ‘Waar ben je, kleine beer?’ heb gelezen. De tekst ken ik letterlijk uit mijn hoofd en elke keer als ik hem uit de kast trek, schreeuwt het boek zelf: ‘ALWEER? LAAT ME MET RUST!’ Maar ik ben niet de enige die het boek van binnen en buiten kent, ook mijn kinderen kennen hem woord voor woord. Toch is dit iets dat ik enorm stimuleer. Herkenning is erg belangrijk voor je kleine koter. Hoe vaker je een boek leest, hoe groter de kans dat je kind leert om woorden te onthouden en te herkennen, verbanden te leggen en om vooruit te denken. Er komt een keer een dag dat hij het boekje pakt en uit zichzelf begint voor te lezen, terwijl je weet dat je kind nog helemaal niet kan lezen. Dat is toch knap, of niet?

Laat je kind zelf een nieuw boekje uitzoeken

Een andere manier om lezen belangrijk te maken, is door het op te nemen in je beloningssysteem. Als Floris (en als Sevijn straks ouder is) iets heeft gedaan waar ik bijzonder trots op ben, dan neem ik hem mee naar een boekenzaak en mag hij zelf een boekje uitkiezen. Soms wordt het dan stiekem toch LEGO of een speeltje van Pokémon, maar dat vertel ik natuurlijk niet in dit artikel. Dit geeft hem een enorm groot gevoel van waardering. Daarnaast weet ik dat hij zijn nieuwe cadeautje bij thuiskomst direct wil ‘gebruiken’. Concreet betekent dit dus dat hij wil lezen en dat is precies wat ik graag wil dat hij doet. Een win-win situatie!

Onderverdeeld in:

Lezen,

Laatste Update: 9 juli 2024