Een kind wordt (helaas) niet geboren met een voorliefde voor boeken. Toch is lezen een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van kinderen, je kunt er echt niet vroeg genoeg mee beginnen. Het lezen van boeken brengt namelijk vele voordelen met zich mee, voordelen die jouw iPad nooit kan evenaren.
Met het (voor)lezen van boeken kun je op vroege leeftijd beginnen, eigenlijk al vanaf de eerste dag. Alhoewel, ik kan me goed voorstellen dat je in de eerste week na de bevalling andere zaken aan je hoofd hebt. Maar in de maanden die volgen kun je vast een gaatje vinden om er tijd voor vrij te maken. Je kind vindt het heerlijk om samen te lezen. De drang om verhalen te horen is namelijk sterk aanwezig! Realiseer je echter wel dat lezen een vaardigheid is en dat je vaardigheden aangeleerd moet krijgen.
1. Het stimuleert het inlevingsvermogen en creativiteit
In tegenstelling tot een film, moet je bij een boek zelf een voorstelling maken van het verhaal. Verhalen die je meeslepen naar plekken waar je nog nooit bent geweest, naar momenten die je nog niet eerder hebt ervaren en wezens waarvan je niet had verwacht ze ooit te ontmoeten. Op deze manier ervaren kinderen nieuwe situaties en leren ze, op een veilige wijze, om te gaan met ‘het vreemde’. Omdat ze zelf regisseur zijn van ‘de film’ in hun hoofd, leren ze tevens om steeds creatiever na te denken over de informatie die ze tot zich krijgen.
2. Het draagt bij aan een goede relatie
Er komt een dag dat je kind druk bezig is met rennen, spelen en klimmen. Samen een boekje van de plank pakken, een knus plekje opzoeken en dicht tegen elkaar aankruipen is dan precies datgene dat voor rust kan zorgen. Het is een moment waar niet enkel jij, maar ook je kind enorm van geniet. Zeker wanneer het (voor)lezen er met de paplepel is ingegoten, het is dan herkenning en geeft een vertrouwd gevoel. Jullie verdiepen je samen in een verhaal en kletsen onbegrensd over van alles en nog wat. Deze tijd, die jullie met elkaar doorbrengen, zal gegarandeerd bijdragen aan een sterkere band!
3. Het vergroot de kans op betere schoolresultaten
Uit vele onderzoeken is gebleken dat kinderen beter presteren op school, wanneer zij op jonge leeftijd zijn geconfronteerd met het lezen van boeken. Ze hebben namelijk geleerd om abstracte concepten te begrijpen, om oorzaak en gevolg te onderscheiden, om logica toe te passen in verschillende situaties en om primair gebruik te maken hun ‘boerenverstand’. Is jouw kind gewend geraakt aan lezen, dan zal hij/zij op school ook minder moeite hebben zich ertoe te zetten om in de boeken te duiken.
4. Het verbetert de volubal… vocalu…. vobalu… woordenschat
Kinderen zijn van nature erg volgzaam en kopiëren graag jouw handelingen. Ook de woorden die je gebruikt zal hij/zij op den duur gaan hergebruiken. Zo geldt dat ook voor de woorden die ze tegenkomen in boeken. In boeken staan woorden die jij wellicht niet op dagelijkse basis gebruikt. Woorden die je koter niet kent, kun je direct uitleggen en op een later moment nog eens verifiëren of het hij/zij het woord goed heeft onthouden. Het is ook niet zonder reden dat kinderboeken veel afbeeldingen bevatten. Zo leren ze al van jongs af aan om het verbale te koppelen aan het visuele.
Daarnaast kunnen kinderen die op jonge leeftijd al veel hebben gelezen (of zijn voorgelezen) zich vaak beter uiten dan leeftijdsgenoten.
5. Het verbetert de concentratie en discipline
Oh jee, je bent samen met je peuter een boekje aan het lezen en opeens beslist hij/zij dat het veel leuker is om achter de hond aan te rennen. Maak je geen zorgen, dit is maar van korte duur. Raak op dat moment niet geïrriteerd en probeer het op een later moment gewoon nog eens. Voor je het weet zitten jullie uren samen boeken te verslinden. Tevens leren ze, door complete boekjes te lezen, hun discipline te trainen en verbeteren ze hun geheugen. Al deze competenties zijn van onschatbare waarde, zowel op school als later in het zakenleven.
6. Het vergroot de sociale vaardigheden
Kinderen die lezen worden geconfronteerd met verschillende situaties. Elk boek is anders en elk conflict zal dus op een andere manier worden opgelost. Door te lezen leert een kind om te gaan met verschillende situaties die hij/zij zelf op een dag meemaakt. Zweedse onderzoekers hebben geconcludeerd dat kinderen die veel lezen, meer vermogend zijn om zich in anderen te kunnen verplaatsen dan kinderen die minder leeservaringen hebben. Wil jij een socialer kind? Appeltje eitje, je hoeft alleen maar samen leuke boeken te lezen!